3.4.2017

Käsityön hinta puhuttaaInnostuin veroilmoituksen teon ja kirjanpidon tarkistamisen jälkeen myös tekemään laskelmia jo kuluneesta kolmesta kuukaudesta.

Puretaan tämä käsitöiden tekeminen yksinkertaisesti luvuiksi teillekin:

Kolmen kuukauden ajalla valmistuneita tilaustöitä on nyt 20.
Tilauksista olen laskuttanut 424,21e.

Simppelillä matikalla keskimäärin yksi tilaustyö maksaa noin 21,21e. Aika vähän!
Tilattujen neuleiden hinnat ovat tosiasiassa kyllä vaihdelleet 20-120e välillä.

Kolmen kuukauden aikana lankoihin ja muihin materiaaleihin on mennyt rahaa 293,45e.
Aika runsaasti, vai mitä? Tämä summa kyllä sisältää vielä maksamattomien tilauksien materiaalikuluja, joten ihan täysin vedenpitäväksi tämä vertailu ei tällä tule. Kertoo silti nykytilanteesta.

Jokatapauksessa, simppelillä matematiikalla 3kk:

 • Laskutusta 424,21e 
 • (Arvonlisävero 24% = 101,81e)
 • Materiaaleihin 293,45e 
 • Vähennyslaskulla tämä tekee pelkkää tuloa 130,76e/3kk 
 • Laskutusta kuukausitasolla 141,40e
 • Kuukausitasolla tulot ovat siis n. 43,6e, jos en vähennä tästä summasta tuota arvonlisäveroa, jonka säästän, jos vuositulot jostain syystä pomppaavatkin yli 10te. 

Otetaan huomioon, että neulon tilauksia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta päivittäin. Aika vaihtelee 2-8h välillä. Joskus poikkeustilanteissa (niin ihanat poikkeukset, rakastan neulomista) saatan neuloa 10h päivässä. Hyvin harvoin. Tällä matikalla totesin, että laskutan tilauksista jokseenkin vähän! Silmiä avaavaa matematiikkaa? Tuntipalkaksi ei voi sanoa että kovin montaa euroa jäisi, josko kokonaista euroakaan. Jonain päivänä mä senkin vielä lasken.

Tämä pieni kuukausitulo jonka saan, mahdollistaa kuitenkin loppupeleissä mulle aika paljon; voin käyttää tulon lapsen vaatteisiin, leluihin, ruokaan taikka laskuihin tarvittaessa. Tai sitten saan säästettyä kuukaudessa 43,6e verran pahan päivän varalle.

Arvostan omaa aikaani. Arvostan omaa työtäni. On ihanaa, että käsityötä arvostavia ihmisiä vielä löytyy, vaikka kyllä hinnoilleni jotkut hampaita saattaisivatkin kiristellä. Jotta neuleita saisi myytyä, hinnan on oltava sellainen jonka suomalainen kuluttaja voi maksaa. Hinta ei voi olla liian alhainen, koska eihän mulle jää sitten mitään käteenkään tehdystä työstä. Hinnoittelu on hankalaa, ja pelisäännökseni olen muodostanut sen, että neuleen hinta on vähintään materiaalikulut x3. Siitä voi sitten rukata hintaa +- 5-20e sen mukaan, kuinka suuritöinen tai haastava neule on.

www.madranneule.com verkkokaupassani voit vilkaista millaisissa hinnoissa MadRan Neuleen tuotteet tällä hetkellä ovat.

Mitä itse olet mieltä käsin tehdyn neuleiden hinnoista?


8 kommenttia:

 1. Mielestäni käsityötä ei arvosteta läheskään tarpeeksi. Itse olen vielä sillä tavalla ikävä ihminen, että haluan neuloa ainoastaan hyvälaatuisista langoista, mistä seuraisi se, että erittäin harva olisi valmis maksamaan mitään muuta kuin pelkät materiaalit... Ja sehän ei ole tietenkään kannattavaa. Ottaen vielä huomioon, että minulla on alan koulutus, tekee se asiasta aika kornia eli olen aina todennut, että voidakseni elää neuleistani saamilla (kuvitteellisilla) tuloilla, pitäisi olla rikas mies tai iso perintö ja kun kumpaakaan ei ole kohdalle osunut, niin neulon siis ainoastaan itselleni tai lahjaksi.

  VastaaPoista
 2. Ihmiset ei valitettavasti ymmärrä kuinka paljon aikaa ja vaivaa käsitöihin menee. Myös hyvälaatuiset materiaalit ovat hintavia. Ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi ei kannata tehdä, toki lahjana voi antaa haluamilleen henkilöille. Voi yrittää kertoa paljonko jo pelkästään materiaalit maksaa ja kuinka paljon aikaa työ tulee viemään.
  Vähän on lohdutusta tuohon laskelmaasi.
  Arvonlisävero on 24% arvonlisäverottoman (342,17e) hinnan päälle eli tässä tapauksessa 82,04e
  Jos olet arvonlisäverovelvollinen, voit vähentää ostojesi (alviton 236,70e) arvonlisäveron tuosta maksettavasta (82,04e) määrästä eli 56,75e. Sinulle jää näin ollen tilitettävää arvonlisäveroa 25,29e

  Eihän se paljoa ole eikä taida rikkaaksi tehdä, mutta vähän kuitenkin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Toivottavasti käsitöiden arvostus nousisi. Olisi niin paljon eettisempää ja ekologisempaa.

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus!
  Se on jännä kun usein sitä itsekkin miettii kun nypeltää jotain vaikeaa kudinta tunti toisensa jälkeen, että onko se lopulta sitten sen arvoista kun kaupasta saisi jotain samankaltaista noinvain ostettuna. Mutta toisaalta käsityöt on ihan loistavaa ajankulua, joten mitäpä sitä tekisi muuten ;) Mutta sitten myös koen, että itse neulotut/kudotut/virkatut/ommellut vaatteet, tarvikkeet tai muut ovat huomattavasti arvokkaampia ja toivonmukaan parempia ja kestävämpiä kuin ostetut versiot. Eli vaikka se hinta tuotteelle tulisi vain materiaalien hinnoista, niin kyllä sillä omalla työlläkin on jokin arvo :)
  Ja kuten sanoit, ei sen tarvi olla pienikään rahamäärä joka on jo jollain tavalla hyödyllinen itselle!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen aihe tosiaan... mitä voisimme itse tehdä asialle, siis sille, että saatais arvostusta nousemaan? Ajattelisin, että ihan eka tarvis tehdä sitä työtä, vaikuttaa asenteisiin jollain tavalla ja samalla reilusti pyytää tuotteista enemmän, vaikka se voisikin alussa tarkoittaa pienempiä kappalemääriä? Vai mitä me käsityöyrittäjät voitais yhdessä tehdä?

  VastaaPoista
 6. Kiitos kirjoituksestasi!

  Muutaman kerran olen itsekin miettinyt sitä paradoksia, kun ihmiset toisaalta ihastelevat käsin tehtyjä tuotteita ja huokailevat, että "voi kun osaisi" tai "mistäköhän saisi". Sitten kun ko. tuotetta on valmiina ja myynnissä, tulee huokailu "voi miten ihana, mutta miten se voi olla noin kallis". Moni arvostaa kyllä käsillä tekemistä, mutta ei silti ole valmis maksamaan siitä. Ymmärrän kyllä, että raha ei kasva kenelläkään puissa ja hinta voi oikeasti olla liian korkea.

  Itsehän neulon, virkkaan ja ompelen lähinnä itselleni ja lähipiirilleni ihan harrastuspohjalta. Jonkun kerran olen miettinyt myös myymistä, mutta siitä ei jää itselle juuri mitään, kuten kirjoituksessakin on todettu. Juuri ja juuri materiaalikulut, ei muuta.

  Satunnaisesti teen myös tilaustöitä. Kun joku tekee tilauksen, arvioin samalla, paljonko materiaalit tulevat suurin piirtein maksamaan ja kuinka paljon uskoisin työhön menevän aikaa. Ja joskus tilaus tyssää tähän, liian kallis.

  On käynyt mielessä, että pitäisikö esimerkiksi myynnissä oleviin sukkiin laittaa näkyville infolappu, mistä näkyisi materiaalien hinta ja tekemiseen käytetty aika. Esimerkiksi "Naisten villasukat kokoa 40, lankana Fabel, langankulutus 150g (=6,50€), työtunteja 25". Ymmärtäisiköhän tällä useampi ihminen sen, että ne sukat ei synny ihan tuosta vaan, että myyjäisissä myydyt kahdeksan euron villasukat eivät todellakaan tuo tekijälleen leipää pöytään, edes tuotteen tekemisen ajaksi. Ja jos kaikki käsityöläiset saisi tähän mukaan (mikä on täysi utopia, tiedän), lisäisikö hinnan läpinäkyvyys tuotteiden arvostusta myös taloudellisesti.

  Käsillä tekemisen iloa kaikille!

  Toivottelee Heli

  VastaaPoista
 7. Tämä on kyllä käsitöiden kohdalla mielenkiintoinen aihe! Pohdin tätä itsekin paljon koruja tehdessä, kun jonkin verran teen tilaustöitä. Pyrin kyllä aina siihen, että saan edes jonkinlaisen tuntipalkan. Ja kyllähän niinkin on käynyt, että tilausta ei tule, kun olen kertonut hinnan. Mutta toivotaan tosiaan, että käsitöiden arvostus kasvaisi ja laadukkaista, käsintehdyistä tuotteista oltaisiin valmiita maksamaankin enemmän!

  VastaaPoista

Jätä sananen, se piristää päivää! :)