23.4.2016

Langan värjäys elintarvikeväreillä

Ihana tapa aloittaa Lauantaina aamunsa sillä, että tupaan tuppaa kaksi ystävää värjäämään lankoja yhdessä. Itse ihastuin elintarvikeväreihin, jonka saatoin edellisessä julkaisussani jo mainitakin, toinen ystävistäni taas suosii pesukonevärejä kuten esim. Dylonia. Tänään värjäsin itse pelkillä elintarvikeväreillä lankaa, joten ajattelin kirjoittaa nyt siitä.


Käytän Dr. Oetkerin värejä värjäykseen pääosin, sillä tavallisesta marketista nämä ovat tähän mennessä olleet ainoat nestemäiset jotka olen käsiini saanut. Oikealla kuvassa on Winstonin vanha musta elintarvikepastaväri, jossa päiväys mennyt jo aikaa sitten. Käyttötarkoitusta en ole vaan aikaisemmin keksinyt, kun ei ole poiskaan raaskinut heittää.

Lankakeriä värjättäväksi kertyi kolme, kaksi kerää Novitan Nallea ja kaksi kerää Novitan 7-veljestä, jotka ystäväni toi mukanaan, halunaan nähdä miten lankaa värjätään. 
Itse olin vyyhdittänyt lankakeräni jo eilen, ystäväni vyyhditti samalla kun minä värjäsin omiani. 

Muistin virkistämiseksi laitan uudelleen kuvan siitä miten minä vyyhditän lankani vyyhdinpuun puuttuessa. Ehkä vielä joskus hankin sellaisen itsellenikin. 

Ensin lankavyyhtiä liotetaan etikkaliuoksessa. Elintarvikevärit ovat happovärejä, joten etikkaliuotus tarvitaan jotta väri kiinnittyy lankaan. Itse laitoin "mututuntumalla" tällä kertaa etikkaa veteen, ensimmäisellä kerralla suhde taisi olla 5 litraa vettä ja 1-2dl etikkaa. Jos vaan jaksaa olla kärsivällinen, olisi hyvä antaa langan muhia 15-20min etikkavedessä. Sillä aikaa on hyvä valmistaa väriliuos. Väriliuoksen valmistan itse ihan tavalliseen kattilaan, mututuntumalla vettä ja väriä sen mukaan kuinka intensiivisen lopputuloksen kaipaa. 

Tässä kuvassa porisee punainen elintarvikeväri, ja yksi yksinäinen langanpätkä. Langanpätkä oli itselleni hyvä mittari siihen, kuinka paljon väriä laitan veteen, siitä pystyi tarkistamaan onko sävy yhä hiukan liian vaalea. 


Kun väriliuos poreilee/kiehuu, purista vyyhdistä etikkavesi pois ja aseta vyyhti kattilaan joko kokonaan tai osittain. Yllä olevassa kuvassa olen tökkinyt lankaa pikkuhiljaa enempi kattilaan ja käyttänyt vyyhdin kattilassa tehdäkseni rajan mihin asti haluan väriä. Elintarvikevärit imeytyvät lankaan seoksen kiehuessa, ja kun väri on imeytynyt kokonaan lankaan, vedestä tulee jälleen kirkasta. Liukuvärjättyä pintaa yritän mukailla näin, että asetan pikkuhiljaa lisää lankavyyhdistä kattilaan ja annan kiehua jälleen hetken. 


Itse kaipasin vihreää ja harmaata, sekä lisää sinistä. Kumma juttu että minä, joka en ole sen kummemmin sinisen ystävä olen näin ihastunut siniseen väriin. Elintarvikevärillä värin syvyys ja sävy ovat jotain ihan älyttömän omalaatuista, mulla tulee itsellä melkein mieleen turkoosi meri ja valkea hiekka siitä sävystä minkä elintarvikeväreillä saa aikaan. 

Kun vyyhti on kiehunut jonkin aikaa (10-20min), nosta pihdeillä tai haarukalla vyyhti pois vedestä muoviastiaan tai kulhoon (ei etikkaveteen). Huuhdo viileällä vedellä kunnes vesi on kirkasta, jos väriä vielä lähtee. Purista ylimääräinen vesi vyyhdistä pois ja ripusta kuivumaan. Sitten pitää enää malttaa odottaa, että vyyhdit kuivuvat kunnolla, ennenkuin ne keritään jälleen kerälle. 


Aika herkut värit vaikka itse sanonkin. Erityisesti rakastuin ystäväni 7-veljestä lankaan tulleeseen vihreä-keltainen liukuvärisävyyn, joka siis tuli melkoisen tahattomasti, kun sekoitin vihreää, tilkan keltaista ja tilkan sinistä keskenään ennen kuin lämmitin liuoksen. 


Ihastumisen huokaus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen, se piristää päivää! :)