23.5.2016

Nyörisukat

Toissapäivänä puikoilta putosi liilat nyörisukat, jotka tein omalla ohjeella. Kun jaoin kuvan Facebookissa, toiveena oli, että jakaisin näihin ohjeen. Myös eräs ystäväni tuli pyytäneeksi ohjetta, jolla pystyy neulomaan sukan alusta loppuun. Vinkkaathan, mikäli ohjeessa on virheitä, yritin kirjoittaa ohjeen mahdollisimman selkeäksi.
Itse tein nämä sukat Magic-Loop -tekniikalla johon olen jäänyt totaalisesti koukkuun. Ohjeen kirjoitan kuitenkin nyt perinteiselle tyylille, jotta mahdollisimman moni saisi tästä myös irtikin jotain. :)

Lanka: 7-veljestä
Puikot: 3,5mm
Koko 38
Nyöri 2m x2 

Luo 61s, 15 silmukkaa 1,2,3 puikolle ja 16s 4-puikolle.
Neulo 2o 2n joustinneuletta n. 2,5cm.
Jatka sukkaa niin, että taakse tulee nyörireiät ja nyörien alle jäävä kaistale 1o1n neuletta.
1 puikolla seuraavasti: 1n 1o, kunnes puikolla on jäljellä 4 silmukkaa, 4o. 
2 & 3 -puikoilla sileää neuletta.
4 puikolla neulotaan 1-puikon peilikuvana, eli: 4o, 1n1o puikon loppuun. 
Seuraavalla kerroksella neulotaan nyörireiät seuraavasti:
1 puikolla: 1n 1o, kunnes puikolla on jäljellä 4 silmukkaa. Langankierto, 2 oikein yhteen - toista tämä toiseen kertaan. Näin syntyy kaksi reikää, joihin on tarkoitus pujottaa nyöri.
2&3 puikot sileää neuletta.
4 puikolla: 2o yht, lk, 2o yht, lk, 1n 1o.
Nyörireiät neuloin joka viidennellä rivillä, halutessaan väliä voi tiivistää tai kasvattaa. 
Alla kuva havainnollistamaan sukan takaosan neuletta. 
Kolmio: 2oyht
Kaari: langankierto
Viiva: nurin neulottu silmukka
Tyhjä ruutu: oikein neulottu silmukka
 

Kavenna noin 3cm välein varressa 2- ja 3 puikoilla neuloen puikon alussa ja lopussa 2o yht, sekä 1- ja 4-puikon vaihtumiskohdassa 2x 2o yhteen, niin että takana keskellä jatkuu 1o1n.
Kavenna 3cm välein kunnes 1,2,3 puikoilla on 12 silmukkaa ja 4-puikolla 13.
Jatka tehden reikiä 5 kerroksen välein kunnes varsi on 26cm pitkä.
Aloita kantalapun tekeminen neulomalla 1&4-puikkojen silmukat yhdelle puikolle ja neulo haluamasi kantalappu. Kavenna kantalapun ensimmäisellä kerroksella niin että kantalapussa on 24silmukkaa. Itse neuloin kantalappuun sileää neuletta 24krs.
Aloita kantapään kavennukset seuraavasti:
Neulo oikeaa kunnes puikolla on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjaa kunnes jäljellä on 8silmukkaa, neulo ne nurin yhteen. Jatka näin kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu.
Poimi kantalapun molemmista reunoista 12-13 silmukkaa, jaa silmukat takaisin neljälle puikolle niin, että 1&4 puikolla on 17silmukkaa ja jatka sileää neuletta.
Aloita jalkaterän kavennukset. Joka toisella kerroksella neulo 1puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja 4 puikon alussa tee ylivetokavennus. Toista kavennukset joka toinen kerros kunnes kaikilla puikoilla on jälleen jäljellä 12 silmukkaa.
Jatka sileää neuletta jalkaterässä, neulo sileää neuletta kunnes jalkaterän pituus on kantapäästä n. 21cm ja tee kärkeen leveä nauhakavennus seuraavasti:
Joka toisella kerroksella kavenna 1&3 puikkojen lopussa 2o yht 1o. 2&4 puikkojen alussa 1o, ja ylivetokavennus.
Kun puikoilla on jäljellä 8silmukkaa, jatka kavennuksia jokaisella kerroksella kunnes puikoilla on jäljellä 2s, eli yhteensä 8silmukkaa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele langanpäät.
Pujota haluamasi silkkinauha reikiä hyödyntäen alhaalta ylöspäin (kuten esim. Kengännauhat) ja solmi rusetille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen, se piristää päivää! :)