21.4.2016

Neulekone

Minä kuulun siihen ikäryhmään, etten ole koskaan nähnytkään neulekonetta ennen sitä hetkeä kun päätin alkaa tutustua koneisiin. Meillä ei käsityöopetuksessa ollut mahdollisuutta tällaista kokeilla taikka edes tällaiseen tutustua. Itseasiassa en tajunnut koneiden olemassaoloa ennen kuin joku näistä minulle mainitsi. 

Tulin tutustuneeksi Koneneulontakerho-ryhmään facebookissa ja kyseltyäni kokemuksia sekä vinkkejä oman neulontakoneen hankintaan, päätin hankkia sellaisen. Minulle tarjottiin hyväkuntoista Passap Duomatic - neulekonetta ja päätin tarttua tarjoukseen. Niinpä suuntasin pari viikkoa sitten auton nokan kohti Muurlaa ja hain koneen kotiin.

Kotona kokosin ja putsasin koneen huolellisesti tosin vielä täysin purkamatta sitä. Huomasin, että koneen mukana ei tullutkaan veiviä taikka valitsijaneuloja jotka ovat ihan ehdottomia neulekoneen käyttämistä varten. Koneneulontakerho-ryhmän kautta sain välittömästi tarjouksen veivistä ja valitsijaneuloista, jotka saapuivat sitten postin kautta.


Hihkuin innosta kun sain vihdoin valitsijaneulat ja veivin, pääsisin vihdoin kokeilemaan millaista neulekoneella on neuloa. Langansäädöt olivat minulle hepreaa, mutta sain kuin sainkin langan kireyden, kiristysvarren ja silmukan suuruuden säädettyä niin että sain aikaiseksi ensimmäisen mallitilkkuni! 


Jälki oli siistiä, vaikka itse sanonkin. Langankireys todennäköisesti oli silti liian kireä, sillä melkoisen tiivistä neuloksesta tuli. Joka tapauksessa hihkuin onnesta ja ylpeydestä, että pelkän ohjekirjan avulla kenenkään opastamatta minä onnistuin tekemään mallitilkun näinkin siististi aivan itse. 


Seuraavalla kerralla uskaltauduin koittamaan vaaleansinisellä Novita Kotiväki-langalla uudelleen. Alkuun reunat rispaantuivat ja langasta jäi reunaan lenkkejä. Säädin työstämisen aikana langankireyttä uudelleen, silmukansuuruutta samaten. Sain reunan jäämään siistimmäksi ja ehkä jopa ymmärsin syitä miksi jälki oli epäsiistiä. Uskaltauduin koittamaan myös 1o1n neuloksen lisäksi patenttineulosta, helmipatenttia eteen ja taakse sekä päättelin mallitilkun neulomisen lopuksi. 

Koin pienen valaistuksen ajatellessani langan kiristystä ja säätöjä koneella. Tajusin tämän olevan todellakin ohutlankakone, eli hyvin ohuille langoille tarkoitettu. Tällöin esim. Novitan Nalle on paksuusluokaltaan koneelle paksua vaikka minä miellänkin sen käsineulonnassa ohueksi langaksi. Tämä toivon mukaan helpottaa opettelua jatkossa! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen, se piristää päivää! :)