20.4.2016

Langanvärjäystä

Olen nyt innostunut kokeilemaan erilaisia tapoja värjätä lankaa. Ensimmäisellä kerralla olin niin innoissani että vallan unohdin kuvata koko prosessin! Värjäsin itse lankaa elintarvikeväreillä ja Kool-Aid -mehujauheella. Langoista tuli herkullisen värisiä. 

Tässä kirkkaanvalkoista Novitan 7-veljestä lankaa 150g värjättynä 2 pussilla punaista Kool-Aid mehujauhetta. Langan sujautin vyyhdillä muovirasiaan, jossa kool-aid mehujauheesta tehty punainen liemi. 2-3min täydellä teholla mikrossa ja huuhtelu. Kuivatus ennen kerimistä! Langassa on 25% polyamidia, joten kun lanka ei ole 100% villaa, löytyy langasta osia/osioita joihin väri ei tartu. Tästä valkoisen kirjava sävy. Mies ihastui tähän lankaan, joten voi olla että hän saa langasta aikanaan sukat tai lapaset.

Kirkkaanvalkoista Novitan 7-veljestä lankaa 100g värjättynä 2 pussilla vihreää Kool- Aid mehujauhetta. Tähän lankaan kokeilin toista tekniikkaa, vyyhdin asettelin pöydälle leivinpaperin ja kelmun päälle. Tämän jälkeen kauhoin lusikalla väriä sinne tänne, enempi vähempi joihinkin kohtiin ja langasta tuli todella herkullisen värinen kirjava valko-vihreä. 

Viime Lauantaina kokeilin ystäväni avustuksella pesukoneväreillä värjäämistä. Värinä Dylonin Jauhemainen pesukoneväri. 


Edellisenä iltana vyyhditin kaksi kerää ostamaani Novitan Nalle-lankaa ja yhden kerän laatikoiden syövereistä löytämääni valkoista puuvillalankaa. Vyyhdinpuu olisi tähän hommaan kätevämpi, mutta langan saa vyyhdille käyttämällä myös tuoleja tai nojatuolin selkämystä hyödyksi. Toisen Nalle-vyyhdin värjäsin ylijääneellä sinisellä elintarvikevärillä. Olin siis aiemmin tehnyt kattilaan sinisen liuoksen nestemäisestä elintarvikeväristä ja vedestä, jonka nyt kattilassa lämmitin kiehuvaksi ja laitoin langan kattilaan sellaisenaan. Lanka imaisi kaiken värin vedestä ja hetken keiteltyäni nostin langan pois, huuhtelin ja jätin kuivumaan.

Toisen vyyhdin päätin värjätä tasona ruiskuilla. Ystäväni tuoma muovi suojasi pöytää, pitkät kunnon kumihanskat käsiäni. Värinesteet koostuvat kupin pohjalle laitetuista suolasta ja värijauheesta, jotka on sekoitettu lämpimään veteen jotta väri ja suola liukenevat täysin. Näissä purkeissa pinkki ja trooppinen vihreä väreinä! Ja niin ruiskuilla väriä ruiskutin sinne tänne, epähuomiossa laitoin muutamaan kohtaan hiukan liikaa kumpaakin väriä ja lanka päästi värinestettä muoville asti, ja ne hiukan sekoittuivat keskenään. Tämän huomasin vasta kääntäessäni vyyhtiä jotta värjään lankaa toiseltakin puolelta. 
Noh, oppia ikä kaikki ja päätin ettei sekoittuminen haittaa, tuleepa moniuloitteisempi itsevärjätyn näköinen lanka. 

Vyyhdin annettiin olla jonkin aikaa, jonka jälkeen se huuhdottiin käsin todella hyvin, kunnes vesi oli lähes kirkasta. Tämän jälkeen vyyhti pääsi pesupussissa 40 asteeseen pesukoneeseen pariin huuhteluun ja kevyeen linkoukseen, jonka jälkeen vyyhti jätettiin kuivumaan.


Puuvillalangan innostuin värjäämään liukuvärjätysti, ensin pieni osio lankaa lillui värivedessä noin 15minuuttia, jonka jälkeen vedellä laimensimme väriliuosta ja laskimme langasta noin puolet väriliuokseen. Jälleen lanka lillui värissä noin 15min, jonka jälkeen kastoin koko langan väriliuokseen, huuhtelin ja heitin pesukoneeseen huuhteluun. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen, se piristää päivää! :)